Zdrowie

Cukrzyca a COVID-19 – co mają wspólnego?

By Redakcja

July 01, 2022

Relacja cukrzyca-koronawirus interesuje naukowców niemal od początku pojawienia się wirusa SARS-COV-2. Zastanawiające jest m. in., czy to cukrzycy narażeni są bardziej na powikłania w trakcie choroby, czy jednak ozdrowieńcy muszą liczyć się z późniejszym zachorowaniem na cukrzycę. Spróbujemy znaleźć odpowiedzieć na to pytanie w oparciu o najnowsze doniesienia medyczne.

Wpływ COVID-19 na cukrzycę

Naukowcy z King’s College w Londynie i Monash University w Australii na podstawie przeprowadzonego rejestru chorych na COVID-19 stwierdzili, że koronawirus może powodować zaburzenia w metabolizmie cukru. Wirus SARS-COV-2 atakuje, a następnie uszkadza komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny w trzustce. Na nieprawidłowe działanie narażone są również jelita, które odpowiadają za regulację poziomu glukozy we krwi. W efekcie może dochodzić do zaburzeń na tym tle.

Koronawirus u cukrzyka

Z badań wynika, że na COVID-19 może zachorować zarówno diabetyk, jak i osoba zdrowa, u której nie występowały wcześniej choroby przewlekłe. Objawy w obu przypadkach będą zbliżone. Jednak to właśnie cukrzycy narażeni są na poważniejszy przebieg choroby, powikłania, a nawet śmierć. Nieprawidłowo leczona lub niezdiagnozowana cukrzyca oraz częste wahania poziomu glukozy we krwi tylko utrudniają rekonwalescencję. W wyniku czego może dojść do upośledzenia pracy narządów utrzymujących prawidłowe parametry krwi. Dlatego jeśli u cukrzyka występują trudności w oddychaniu, kłopoty z budzeniem, ból w klatce piersiowej, zasinienia, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Cukrzyca po COVID-19

Inne badania, przeprowadzone między marcem a wrześniem 2020 roku w Massachusetts General Hospital na grupie 1902 pacjentów, wykazały, że u 13% z nich po zarażeniu COVID-19 wystąpiła cukrzyca typu 2. Może mieć ona jednak charakter przejściowy i odwracalny. Jak tłumaczy Bartosz Kawa – CTA z GlucoActive – kiedy pacjent nabywa cukrzycę podczas COVID-19, może dojść do wzrostu poziomu cukru, który utrzymuje się wyłącznie w czasie zakażenia. Późniejsze badania u niemal połowy pacjentów wykazują już powrót do normalnego poziomu cukru, a u części z kolei stwierdzono stan przedcukrzycowy. Wnioski z Massachusetts General Hospital mogą wskazywać, że po prostu wiele osób nie wie, że jest chorych i dopiero COVID-19 “aktywuje” nie jako chorobę.

Czy wirus SARS-COV2 aktywuje cukrzycę? Podsumowanie

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ należałoby przeprowadzić badania na szerszą skalę. Obecny stan wiedzy pozwala jedynie stwierdzić, że osłabiony pod wpływem wirusa organizm może zaburzać pracę organów odpowiedzialnych za prawidłowy poziom cukru we krwi.