Zdrowotne właściwości świeżo wyciskanych soków

Jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety, wspomagających organizm człowieka, są soki, które uzyskujemy ze świeżych owoców i warzyw. Świeżo wyciskane soki stanowią witaminową bombę i są skarbnicą wielu składników mineralnych. Skutecznie wzmacniają układ odpornościowy oraz skutecznie oczyszczają organizm.

Picie soków jest o wiele bardziej dobroczynne niż jedzenie całych warzyw i owoców. Pijąc soki organizm przyswaja prawie 90% substancji bioaktywnych i to w bardzo krótkim czasie 15 minut. Jedząc całe owoce i warzywa, ilość przyswajanych składników wynosi tylko 20%. W tym przypadku docierają one do krwiobiegu znacznie dłużej – w ciągu kilku godzin. Składniki, które zawierają soki z warzyw i owoców, stanowią cenny budulec wykorzystywany przez organizm do odtworzenia nowych komórek.

Co ciekawe, soki nie zawierają nierozpuszczalnego błonnika zawartego w owocach i warzywach, który hamuje proces wchłaniania substancji odżywczych. Świeżo wyciskane soki posiadają za to w składzie błonnik rozpuszczalny, który wspiera działanie enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzustkę i wątrobę. 

Uwzględnienie świeżych soków w diecie

Świeże soki naturalnie wzmacniają odporność. Substancje aktywne i w pełni naturalne zawarte w sokach, takie jak karotenoidy, polifenole i flawonoidy, skutecznie chronią DNA przed złymi zmianami, blokują powstawanie stanów zapalnych oraz zatrzymują rozwój komórek rakowych. Dodatkowo są idealnym elementem diety odchudzającej. Wszystkie osoby dbające o linię bez zawahań powinny korzystać z ich walorów. Świeżo wyciskane soki są świetnym zamiennikiem tuczących przekąsek. Skutecznie obniżają apetyt i hamują głód, który dotyka nas między posiłkami. Co więcej, mają o wiele mniej kalorii niż soki dostępne na sklepowych półkach. 

Ciekawostkę stanowi fakt, iż domowe soki mogą mieć nawet o połowę mniej kalorii niż faktycznie całe owoce i warzywa, jeśli przestrzega się kilku ważnych zasad. Przede wszystkim bardzo ważny jest odpowiedni dobór owoców, tak aby wspólnie nie zawierały zbyt dużej ilości cukru. Dlatego bardzo istotne jest połączenie z owocami odpowiednich warzyw. Nieprzyjemny gorzki posmak warzyw można z łatwością zredukować za pomocą soku z cytryny lub limonki!

Pamiętaj, aby przed każdym wyciskaniem i wrzuceniu warzyw oraz owoców do sokowirówki je umyć! Ilość obecnych na nich pestycydów może nas zaskoczyć… 

Co ważne, wszelka obróbka chemiczna świeżo wyciskanych soków ma bardzo negatywny wpływ na wartości odżywcze w nich zawarte. 

Alternatywa dla własnoręcznie wyciskanych soków

Świetnym zamiennikiem świeżo wyciskanych soków są soki tłoczone na zimno, a utrwalane technologią HPP, czyli High Pressure Processing. Jest to ciśnieniowanie, dzięki któremu żywność jest utrwalana za pomocą wysokiego ciśnienia. Proces ten, inaczej zwany też paskalizacją, ma niesamowicie pozytywny wpływ na trwałość soków i wartości odżywcze w nich zawarte. Soki HPP charakteryzują się długim terminem przydatności. Dzięki tej metodzie zachowują większość wartości odżywczych, a także o wiele więcej walorów smakowych w porównaniu z sokami pasteryzowanymi. Dodatkowo soki są bezpieczne dla organizmu oraz wolne od wszelkich drobnoustrojów i patogenów. 

Technologia HPP stanowi korzystny zamiennik dla pasteryzacji, która polega na konserwowaniu żywności i napojów za pomocą bardzo wysokiej temperatury. Przez pasteryzację produkty tracą swoje naturalne wartości odżywcze oraz smak i zapach. Proces przebiega w otoczeniu ściśle wyznaczonych procedur. Z najlepszej jakości owoców i warzyw wyciskane są soki, a następnie przelewane do butelek. Następnie umieszcza się je w komorach z wodą, do momentu aż zostanie wytworzone właściwe ciśnienie. Innowacyjna metoda HPP jest wspaniałym rozwiązaniem dla miłośników naturalnych soków owocowych i warzywnych. Właśnie dzięki tej metodzie mamy pewność, że zakupione przez nas soki są w 100% naturalne, bez dodatku cukru, niepasteryzowane, a przede wszystkim pełne wartości odżywczych o długim terminie spożycia!