Witamina K2 odpowiada za prawidłowe wykorzystanie wapnia dostarczanego wraz z pożywieniem. Dlatego witamina K2 chroni przed osteoporozą kości i chorobami układu krążenia. Badania z użyciem witaminy K2 wykazały też jej dobry wpływ na zęby. Zapobiega kruszeniu się zębów i wzmacnia uzębienie. Można ją znaleźć w kiszonkach i fermentowanym nabiale lub suplementach diety.
Rola witaminy K2
Witamina K została pierwotnie odkryta jako składnik odżywczy biorący udział w krzepnięciu krwi. Istnieją dwie formy witaminy K: K1 (rośliny) i K2 (pokarmy pochodzenia zwierzęcego i sfermentowana żywność roślinna). Witaminy te są odpowiedzialne za zupełnie inne procesy. Nas interesuje witamina K2, której zadaniem jest regulowanie gdzie wapń umieszczany jest w organizmie. Stąd witamina K2 pomaga w chorobach sercowo-naczyniowych, zapobiegając osiadaniu wapnia w naczyniach krwionośnych, i zapobiega osteoporozie, przyczyniając się do budowy i utrzymania zdrowia kości. Naukowcy podejrzewają również, że witamina K2 może mieć duży wpływ na zdrowie zębów.
Zdrowe zęby bez szczotkowania
Badania naukowe ADA (American Dental Association) przeprowadzone przez dra Westona A. Price’a w latach 20-tych i 30-tych udowodniły, że dieta znacząco wpływa na choroby sercowo-naczyniowe, osteoporozę, cukrzycę, a także próchnicę.
Price badał ludy prymitywne żyjące z dala od cywilizacji. Wyniki swoich obserwacji zebrał w książce „Odżywianie, a degeneracja fizyczna”. Wykazują one, że członkowie plemion nie mają żadnych problemów z zębami. Mało tego, są całkowicie zdrowi i pełni energii. Warto zauważyć, że w tradycyjnych plemionach nie praktykowano szczotkowania zębów, a mimo to ludność nie narzekała na choroby jamy ustnej. Dlaczego? Ich dieta była oparta na mleku, jajach zwierząt karmionych trawą, mięsie i bakteriach natto. We wszystkich tych produktach występuje… witamina K2! Dzięki spożywaniu określonych pokarmów i dostarczeniu organizmowi tłuszczu, który jest potrzebny do rozpuszczania witamin m.in. D i K można uchronić się przed próchnicą.
Nowe podejście do stomatologii
Badania Price’a są punktem wyjścia do rozwoju stomatologii w kierunku wpływu witamin na ograniczenie ryzyka chorób zębów. Do tej pory medycyna zakładała, że próchnica powstaje, ponieważ (na ogół po zjedzeniu produktów bogatych w węglowodany) bakterie gromadzą się na powierzchni zęba w postaci płytki nazębnej. Ząb pod wpływem wysokiego spożycia cukru jest bardziej podatny na działanie bakterii, które wytwarzają kwas demineralizujący powierzchnię szkliwa i stan zapalny.
– Chcąc uniknąć próchnicy, skupiamy się na szczotkowaniu i nitkowaniu zębów oraz ograniczeniu słodyczy. Jak pokazują statystyki – nic się nie zmienia. Próchnica nadal jest poważnym problemem, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wprowadzenie do diety witaminy K2 może dać lepsze rezultaty – komentuje lek. med. lek. dent. Adam Balczyński, specjalista chirurgii szczękowo-twarzowej w Scandinavian Clinic.
Nowy kierunek rozwoju stomatologii zakłada, że spożywane węglowodany wpływają nie tylko na ciało, ale też na układ hormonalny i podwzgórze. Ustalenie, jak dokładnie składniki odżywcze wpływają na organizm mogłoby pomóc w zapobieganiu próchnicy. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że skuteczne w walce z chorobami są przeciwutleniacze, jak np. zielona herbata. Podobnie może działać witamina K2.
Witamina K2 szansą na zdrowe zęby
Badania z użyciem witaminy K2 wykazały, że ślina pacjentów z próchnicą wypłukuje z zębów minerały (po zmieszaniu śliny z chorą zębiną minerały przenosiły się do śliny). Badanych pacjentów suplementowano przez pół roku witaminą K2. Udowodniono, że ślina w takim przypadku zachowuje się zupełnie inaczej. To ona przekazuje minerały do tkanki kostnej.
– Witamina K2 jest zaangażowana w proces zmian składu śliny, dzięki czemu jest istotnym czynnikiem w procesie mineralizacji, a nawet może stworzyć środowisko pro-mineralizacji. To jednak nie jedyne plusy witaminy K2. Dzięki niej wapń jest dostarczane do organizmu dokładnie tam, gdzie powinno (zęby, kości). Dlatego nazywa się ją nośnikiem wapnia – wyjaśnia Katarzyna Maresz, prezes Międzynarodowej Fundacji na Rzecz Promocji Zdrowia i Rozwoju Nauki, która specjalizuje się w tematyce witaminy K2.
Właściwe odżywianie wpływa na równowagę hormonalną i wzmacnia ochronę zębów przed próchnicą. Witaminę K2 można znaleźć w serach, jogurtach, kefirach, kiszonej kapuście, ogórkach kiszonych, wątróbce i japońskiej potrawie natto z fermentowanych ziaren soi. Niestety, procent wchłanialności witaminy K2 z pożywienia nie jest znany. Do codziennej diety warto włączyć suplementację preparatami zawierającymi witaminę K2, najlepiej w połączeniu z witaminą D3. Warto tym bardziej, że witamina K2 zapobiega również chorobom układu krążenia i osteoporozie, a także przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.
——————–
Scandinavian Clinic to specjalistyczne centrum stomatologiczne zlokalizowane w samym sercu Krakowa, oparte na najwyższych skandynawskich standardach. Zapewnia pełenwachlarz usług dentystycznych – od profilaktyki, stomatologii zachowawczej i endodoncji, po specjalistyczne leczenie chirurgiczne. Centrum oferuje zabiegi z zakresu implantologii, periodontologii oraz stomatologii estetycznej. Więcej informacji na: www.scandinavian-clinic.pl.