Co zrobić, by szybko rozbudować masę mięśniową?

Piękna, wysportowana sylwetka jest marzeniem każdego mężczyzny. Wyrzeźbione mięśnie brzucha, smukła klatka piersiowa i duże bicepsy to cel, który dla wielu z nich jest niezwykle istotny. W jaki sposób można go osiągnąć bez stosowania niedozwolonych środków anabolicznych? Czy właściwie zbilansowana dieta jest w stanie zapewnić rozbudowę tkanki mięśniowej?

Przede wszystkim dieta

Trening ma za zadanie pobudzić włókna mięśniowe do podziału, ale nawet najcięższy nie zapewni pożądanych efektów. Nieodłącznym elementem w życiu każdego amatora kulturystyki i dużych mięśni musi być więc dobrze zbilansowana dieta na masę. Bez niej nie uda się pobudzić mięśni do wzrostu i zamiast pięknej sylwetki dopadnie nas katabolizm, który tylko popsuje nasz wygląd.

Właściwy sposób odżywiania jest więc kluczowy i pozwala na systematyczną rozbudowę tkanki mięśniowej. Pamiętajmy, że dieta na masę nie zapewni efektów po kilku dniach. Mięśnie potrzebują paliwa w postaci pożywienia, bodźca do wzrostu w formie treningu i czasu. Bez tego ostatniego ciężko osiągnąć pożądane efekty, nie stosując niedozwolonych wspomagaczy.

Nie znaczy to wcale, że na rezultaty czekać będziemy całymi latami. Stosując dobrą dietę na masę, nasza waga powinna systematycznie rosnąć. Przyjmuje się, że tygodniowo można zbudować nie więcej, jak 0,5-1 kg beztłuszczowej masy mięśniowej. Oczywiście tyć można w szybszym tempie, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie to tkanka tłuszczowa.

Co powinna zawierać prawidłowo przygotowana dieta na masę?

Dieta na mase musi zawierać odpowiednią ilość składników odżywczych, witaminy i minerały. Głównym budulcem mięśni jest białko. Należy więc zwiększyć jego spożycie do około 2 g na każdy kilogram masy naszego ciała. Niezwykle istotne, szczególnie podczas intensywnego treningu są węglowodany. Stosowane w nadmiarze mogą powodować odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale niedostateczna ich ilość zablokuje przyrost mięśni. Aktywny kulturysta powinien przyjmować około 5-6 g węglowodanów na każdy kilogram swojej masy. Ważne, by nie stosować się do schematów a dłuższą metę. Warto obserwować efekty i w razie konieczności dokonywać koniecznych zmian.

Nie ma dobrze zbilansowanej diety na masę bez tłuszczu. Wiele osób zapomina, że pełni on bardzo istotną rolę w organizmie i jego ograniczanie do minimum nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Należy pamiętać, by ograniczyć przyjmowanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, na rzecz tłuszczów roślinnych. Dostarczają one potrzebnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega- i omega-6, które mają ogromny wpływ na nasz układ nerwowy i pozwalają budować beztłuszczową masę mięśniową.