facebook button
Dla zdrowia.pl | Artykuły | żywność | Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek

żywność

Makaron świdry, groszek, młode pory i wędzony boczek

POTRZEBUJESZ:  • Makaron Lubella Świdry 1 opakowanie • surowy, wędzony boczek w plastrach 200g • młode pory  3 sztuki  • zielony groszek 300g  • cytryna 1/2 sztuki • koperek 1/2 pęczka • masło 50g • sól i pieprz do smaku   Czas przygotowania: 20 minut       Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.   Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła – aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.   Wymieszaj  makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj – jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.
Autor: Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella
DODAJ ARTYKUŁ
Twoja przeglądarka nie może wyświetlić tej strony
Używamy plików cookies (ciasteczek)Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że zgadzasz się na umieszczenie ich w Twoim urządzeniu końcowym.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach


Nie pokazuj więcej