facebook button
 
Dla zdrowia.pl | Artykuły | żywność | Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

żywność

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

SKŁADNIKI:
·    1 szklanka kaszy pęczak
·    1 butelka koncentratu bulionu warzywnego Krakus
·    1 i 1/2 opakowania szparagów zielonych
·    1 szklanka groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
·    1 por (część biała)
·    2 łyżki oleju
·    1 łyżka masła
·    3 łyżki sera parmezan (startego)
·    świeży tymianek
·    1 litr wody
·    pieprz
·    sól (opcjonalnie)

Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Odłamane końcówki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Wywar przecedź, a wygotowane szparagi wyrzuć. Por oczyść, umyj i pokrój. Rozgrzej na patelni olej, dodaj por i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj kaszę pęczak i mieszając smaż przez kolejne ok. 2-3 minuty.
 
Dodaj na patelnię chochelkę wywaru spod szparagów. Gotuj mieszając, aż do wyparowania płynu. Wówczas wlej kolejną porcję wywaru. I tak postępuj, aż zostanie ci tylko 1 porcja wywaru.
 
W międzyczasie potnij szparagi na 2 cm kawałki, zostawiając niepocięte główki. Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut.
 
Dodaj główki szparagów, wlej koncentrat bulionu warzywnego Krakus i całość gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie kasza powinna być delikatnie twarda, a warzywa miękkie. Na koniec dodaj masło, starty ser, tymianek oraz pieprz.  
Autor: Anna Dziemidowicz
DODAJ ARTYKUŁ
Twoja przeglądarka nie może wyświetlić tej strony
Używamy plików cookies (ciasteczek)Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że zgadzasz się na umieszczenie ich w Twoim urządzeniu końcowym.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach


Nie pokazuj więcej