facebook button
Dla zdrowia.pl | Artykuły | żywność | Gołąbki z bakłażanem

żywność

Gołąbki z bakłażanem

NA 10 SZTUK:
·         150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
·         1 główka młodej kapusty
·         1 bakłażan
·         1 szklanka ryżu
·         1 czerwona cebula
·         2 ząbki czosnku
·         ½ szklanki pestek słonecznika
·         ½ łyżeczki płatków chilli
·         ½ łyżeczki kuminu
·         3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
·         3 łyżki oleju do smażenia
·         sól, pieprz do smaku
·         opcjonalnie majeranek do pieczenia 

W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź.
 
Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana – aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać – wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika – podgrzej, aż lekko się zrumienią.
 
W misce wymieszaj ryż z warzywami, dodaj natkę, słonecznik, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Wytnij głąb i włóż do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Następnie odwróć na ok. minutę i wyjmij na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągnij liście.
 
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrób w 100 ml gorącej wody. Na każdy liść daj 2 łyżki farszu, zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posyp gołąbki świeżym majerankiem. Zalej przygotowanym bulionem, przykryj i zapiecz przez ok. 60 minut. Podaj posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym.
Autor: Anna Dziemidowicz
DODAJ ARTYKUŁ
Twoja przeglądarka nie może wyświetlić tej strony
Używamy plików cookies (ciasteczek)Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że zgadzasz się na umieszczenie ich w Twoim urządzeniu końcowym.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach


Nie pokazuj więcej