facebook button
Dla zdrowia.pl | Artykuły | Dietetyka | Daj się wpuścić w maliny!

Dietetyka

Daj się wpuścić w maliny!

Już sam kolor świeżych malin – intensywnie czerwony i soczysty – poprawia humor.
Ich głęboki i wyrazisty smak odpręża i pobudza wyobraźnię. Owoce te, mimo że są słodkie, zawierają niewiele kalorii. Przyjrzyjmy się im bliżej i sprawdźmy przepisy na niestandardowe wykorzystanie malin do przyrządzenia niebanalnych potraw.

Najpopularniejsze i najczęściej uprawiane maliny to odmiany o czerwonym kolorze owoców, choć spotyka się również białe, żółte, a nawet prawie czarne. Lato to szczyt sezonu owocowania malin, dlatego warto kupować je właśnie teraz i wykorzystywać do wszystkich potraw.

Maliny pasują do serów, warzywnych sałatek, a nawet mięs – podpowiada Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – W najnowszym numerze prezentujemy pomysły, jak podawać je z kaczką i żeberkami, w sałatce z mozzarellą i burakiem oraz oczywiście w deserach – dodaje.

Jak więc jeść maliny?
·         Jako przekąskę lub na śniadanie: w postaci koktajlu z dodatkiem banana, pomarańczy i płatków migdałowych.
·         W daniu głównym: pieczone razem z żeberkami lub smażone z kaczką, w formie dressingu do sałatki z burakami, mozzarellą i młodymi ziemniakami.
·         Na słodko: jako sos do deseru panna cotta, sernika lub lodów.
·         A na zimę: sok, dżem i nalewka.

Witaminowy bonus
Maliny zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a dzięki obecności kapsaicyny podwyższają temperaturę ciała. To dlatego soki malinowe są polecane na przeziębienie – tu ludowa medycyna znajduje w pełni naukowe uzasadnienie. Dodatkowo, wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego, trawiennego i są źródłem przeciwutleniaczy.
 

Miesięcznik „Kuchnia” to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, a także również dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. W „Kuchni” można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.

Autor: Magazyn Kuchnia
DODAJ ARTYKUŁ
Twoja przeglądarka nie może wyświetlić tej strony
Używamy plików cookies (ciasteczek)Używamy plików cookies m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że zgadzasz się na umieszczenie ich w Twoim urządzeniu końcowym.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach


Nie pokazuj więcej